Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας στην Πάργα .Μερικά από αυτά είναι: το Εκκλησιαστικό Μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι των Βλαχερνών, το κάστρο του Αλή Πασά.

Υπάρχουν αναρίθμητα μέρη πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή: οι Παξοί, ο ποταμός Αχέρωντας, ο Ζάλογγος, η Νικόπολη, η Κασσιώπη, το Νεκρομαντείο, η Δωδώνη με το μαντείο της, τα Ζαγόρια, τα Μετέωρα είναι κάποια απ’αυτά.

ΝΕΚΡΟΜΑΝΕΙΟ

Κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος, και οτην συμβολή του Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό ήταν η Αρχαία πόλη Εφύρα που άκμασε τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της, κτίριο του 5ου αι. π.Χ. Οι επισκέπτες συνέρεαν από όλο τον τότε γνωστό κόσμο στο μοναδικό αυτό μαντείο, όπου μπορούσαν μετά από μία διαδικασία παραμονής και μύησης να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους. Σήμερα στα ερείπια του διακρίνονται διάδρομοι, δωμάτια, η κεντρική υπόγεια αίθουσα, αγγεία κ.λ.π.

ΑΧΕΡΩΝ

Ο ποταμός Αχέροντας, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, δημιουργεί στο διάβα του μια εναλλαγή τοπίων με ιδιαίτερο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Ο ποταμός είναι πλωτός από τις εκβολές του μέχρι τον Μεσοπόταμο - Νεκρομαντείο.Τόσο οι εκβολές όσο και τα στενά του συγκροτούν ένα αξιόλογο οικοσύστημα, που έχει ενταχθεί στις περιοχές προστασίας της φύσης του δικτύου "ΦΥΣΗ 2000".

ΚΑΣΣΩΠΙ

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε στο ά μισό του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 55Ο - 65Ομ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατευθεί από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, η εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη άνθηοη τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν χτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Η πόλη είχε και το δικό της νομισματοκοπείο. Η ευημερία της διήρκεσε μέχρι το  168 π.Χ. οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους (167 π.Χ.).

ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Σε απόσταση 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πρέβεζας, σ' ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης. Την πόλη ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του στη Ναυμαχία του Ακτίου το 3 1 π.Χ. κατά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός φρόντισε να κοσμηθεί η πόλη και η γύρω περιοχή με μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια και άλλα έργα, όπως το θέατρο, το Νυμφαίο, τα Λουτρά, το Ωδείο, το Γυμνάσιο, το Υδραγωγείο, το Μνημείο του Αυγούστου. Τα εντυπωσιακά βυζαντινά τείχη και τα ψηφιδωτά της Βασιλικής Δουμετίου και Αλκίσωνος μαρτυρούν την αίγλη της πόλης κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες

ΖΑΛΟΓΓΟ

Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Στο χώρο αυτό το 18Ο3, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο Οθωμανό κατακτητή. Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το επιβλητικό μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο.

ΔΩΔΩΝΗ

Οι απαρχές του Ιερού, που είναι γνωστό για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (26ΟΟ-120Ο). Αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο και λατρευόταν σε αυτό η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία. Οι ιερείς έλεγαν τους χρησμούς ακούγοντας τους ήχους των τριπόδων που υπήρχαν γύρω από τη Φηγό, την ιερή βελανιδιά του Δία. Προς τιμήν του γινόταν τα Νάια, ονομαστοί πανελλήνιοι αγώνες. Τον 4ο αι. άρχισε να κτίζεται ο πρώτος ναός, η «Ιερά Οικία». Ωστόσο το Ιερό ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο αι. επί βασιλέως Πυρρού. Τότε κτίστηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το Θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα (περίπου 17ΟΟΟ θέσεων).

ZAΓΟΡΙΑ

Είναι μια ιδιόμορφη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα 46 παραδοσιακών χωριών που κατανέμονται στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Η περιοχή είναι ένας συνδυασμός από πεύκα κι έλατα διεσπαρμένα, κρυστάλλινα νερά, γραφικά πέτρινα γιοφύρια, παλιά αρχοντικά, όμορφες εκκλησιές και πλούσια βλάστηση. Μια περιοχή με πανίδα και χλωρίδα από τις πλουσιότερες της χώρας μας, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η αρκούδα, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, το τσακάλι κ.α.

ΠΕΡΑΜΑ

Από τα πιο αξιόλογα ελληνικά σπήλαια. Βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου οικισμού. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.400.000 χρόνια εσωτερικά του λόφου Γορίτσα και αποκαλύφθηκε τυχαία το 194Ο μ.χ.. Στο εσωτερικό του, διαμορφώνονται δαιδαλώδεις διάδρομοι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που συνθέτουν ένα παραμυθένιο κόσμο σχημάτων. Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ., ωστόσο η τουριστική διαδρομή είναι συνολικό 110Ομ. και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται ίσως τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα της γης, οι βράχοι των Μετεώρων, γεννήματα αποθέσεων μεγάλου ποταμού (ενδεχομένως του Αλιάκμονα) κατά τον Καινοζωικό αιώνα ( 60 εκατ. χρόνια π.χ). Είκοσι τέσσερα μοναστήρια στην αρχή και σήμερα επτά εξακολουθούν να μαγνητίζουν χιλιάδες επισκέπτες.